VGR onderzocht Park bij de Euromast op toegankelijkheid

Het Park bij de Euromast ondergaat een opknapbeurt die in 2022 gereed zal zijn. De gemeente Rotterdam en de Stichting Droom en Daad hebben daarvoor in de herfst een samenwerkingsovereenkomst gesloten. In opdracht van de Stichting onderzocht de VGR het park en schreef een rapport met adviezen om het toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

De bedoeling van de opknapbeurt is om het park in zijn oude 19e eeuwse luister te herstellen. Het is rond 1870 in de landschapsstijl aangelegd naar een ontwerp van vader en zoon Zocher. Voor de Stichting  Droom en Daad die het initiatief nam, zijn vooral de staat van het onderhoud en de teloorgang van esthetische waarden aanleiding geweest voor het benaderen van de gemeente.

De VGR  heeft gelet op de toegankelijkheid en keek daarbij naar looppaden en trottoirs (vrije doorgang, loop-oppervlak), afritjes en hellingbanen, trappen, bruggen en leuningen, verlichting, meubilair (bankjes, vuilnisbakken, bewegwijzering etc.). Daarnaast besteedde het onderzoek aandacht aan de aanwezigheid van een openbaar toilet, de toegang tot de horeca, de aansluiting van OV-haltes, de aanwezigheid van gehandicaptenparkeerplaatsen en tot slot aan de veiligheid. De adviezen spelen een rol bij de afwegingen die gemaakt worden over de hernieuwde inrichting van het park.