Dit is een bericht van de Stichting Oren en Ogen Tekort.

Laat je zintuigen prikkelen
Zintuiglijke wandelingen door heel het land
Het hele jaar door organiseren we stadswandelingen die gegeven worden door onze zintuiglijke stadsgidsen. Dit team van gidsen met of zonder beperking in horen en/of zien, laat je de stad beleven door er niet alleen naar te kijken, maar er ook naar te luisteren, het te voelen, proeven en ruiken. Het team van stadsgidsen is super enthousiast en neemt je graag mee door Groningen, Haarlem, Utrecht, Dordrecht, Delft en Rotterdam. Maak alvast kennis met hen op de website, in een video stellen ze zich allemaal aan je voor.Maar kennismaken kan natuurlijk ook live door mee te wandelen tijdens een van de stadswandelingen. Op onze activiteitenkalender kun je alle data vinden waarop dat mogelijk is. Of boek eens een groepswandelingen met je vrienden of familie op een eigen gekozen moment, want ook dat is mogelijk.Hopelijk tot ziens tijdens een van de wandelingen!
Een groepsfoto van een deel van onze stadsgidsen en deelnemers in de Markthal in Rotterdam
Een strip waarin een standbeeld zegt: Hallo, ik zal je over mij vertellen. Twee personen in een duofiets kijken ernaar. Eén denkt: Zo eens over hebben samen. De andere houdt haar telefoon omhoog om het signaal van het beeld te ontvangen.
Kunst ontdekken in de openbare ruimte met al je zintuigen
dat doen we tijdens de BiG-tours.
BiG staat voor Beeld in Geluid. Elvera en Kachiri zijn al lange tijd bezig om kunstwerken in de openbare ruimte toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Door er beeldbeschrijvingen aan toe te voegen die je met je telefoon kunt beluisteren. De verschillende routes die hiervoor zijn gemaakt zijn terug te vinden in de IZI Travel app, zoek bijvoorbeeld op ‘BiG Rotterdam’ of ‘BiG Den Haag’. In principe is de insteek van dit project dat mensen de app zelfstandig gebruiken. Op ieder moment is het mogelijk om een beeldbeschrijving te beluisteren, of je er nou één luistert of de hele route volgt.Toch vonden we het ook leuk om er georganiseerde rondleidingen bij aan te bieden. De beeldbeschrijvingen worden gegeven door de stadsgids (in dit geval Kachiri) in combinatie met een stukje kunsthistorische achtergrond. Specifiek wordt er aandacht gegeven aan het ervaren van de kunstwerken op de tast. Deelnemers zonder visuele beperking kunnen een simulatiebril krijgen om te ervaren hoe het is om met een visuele beperking kunst te ervaren. Het gaat er daarbij niet om te ervaren wat iemand met beperkt zicht niet kan, we focussen juist op wat iemand wel kan. De ervaring leert dat deelnemers hierdoor vooral positieve inzichten opdoen. Het verrijkt hun manier van kunst ervaren (want daar heb je niet alleen maar goede ogen voor nodig). Het allerbelangrijkste en leukste om mee te geven is dat kunst sowieso door iedereen op een andere manier wordt beleefd. Dat heeft niet alleen maar met je zicht te maken. Jouw blik wordt bepaald door wie jij bent, en alle verschillende perspectieven naast elkaar maken dat kunst tot leven wordt gebracht. Dat levert iedere keer weer prachtige ervaringen op.Wandel je een keer mee? https://www.orenenogentekort.nl/beeld-in-geluid/