De 27 tafeltennissers van Alexandria ’66 die zijn aangewezen op een rolstoel kunnen sinds kort zonder enige belemmering hun clubgebouw binnenrijden. De oude duwdeur met een dranger was voor mensen met een beperking niet te openen waardoor zij soms in de regen moesten wachten tot iemand hen naar binnen kon helpen. De nooduitgang van het gebouw is drempelvrij gemaakt. Daarnaast is er voor de parasporters een aparte kleedruimte ingericht. Het clubhuis had al een invalidentoilet, verhoogde tafeltennistafels en hulpmiddelen om de balletjes gemakkelijk van de vloer te rapen.

VGR adviseerde in het kader van project toegankelijke sportaccommodatieswethouder De Langen speelt met Esther Brand, Timothy dos Santos en Bruno Constancia. ©Jan de Groen
Rode Loper

Kortom het onderkomen van Alexandria ’66, met de grootste afdeling parasporters van ons land, is voor hen geheel toegankelijk als zij op maandagmiddag en donderdagmorgen samen spelen. De grootste verandering is de ingang. Die is begin dit jaar verplaatst naar de zijkant van het gebouw, waar schuifdeuren zijn geplaatst die automatisch opengaan als je ervoor staat of zit. Daarachter is een brede gang met een rode vloer, om de spelers het idee te geven dat ze via een rode loper binnen komen. De gang is zo breed dat zelfs twee scootmobiels elkaar kunnen passeren.

VGR adviseerde de gemeente

Dit was mogelijk dankzij het gemeentelijke project Toegankelijke sportvoorzieningen. Lia Schop, adviseur toegankelijkheid van de VGR en projectleider Leen Breedveld van de gemeente bezochten samen 33 sportaccommodaties om na te gaan welke ingrepen nodig waren om deze toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. De gemeente heeft in de afgelopen jaren 3,2 miljoen euri besteed om de gebouwen aan te passen.

Sportwethouder Sven de Langen, die ook volksgezondheid zorg en onderwijs in zijn portefeuille heeft, kwam op 1 oktober in het kader van de week van de toegankelijkheid een kijkje nemen. Hij speelde spontaan een potje met de aanwezige parasporters in hun vernieuwde clubgebouw in de wijk Het Lage Land.